17.03.2024
Kommunale saker

Besøksstrategi for Oppdal frem mot 2035

Oppdal Hytteforening har vært involvert i arbeidet som startet for to år siden, og planen ble vedtatt av kommunestyret den 14. mars 2024. I arbeidet har en bred gruppe aktører blitt involvert, inkludert representanter fra besøksnæringen, frivillige organisasjoner, landbruket, fritidsinnbyggere og det offentlige i arbeidet med å utforme besøksstrategien. Totalt svarte 488 personer på spørreundersøkelsen. Av disse var 59% fritidsinnbyggere, 38% fastboende og 3% turister.

Besøksstrategien for Oppdal skal være en driver for bærekraftig steds- og reisemålsutvikling frem mot 2035. Langsiktig planlegging og tilrettelegging skal sikre verdiskaping og forutsigbarhet for næring, kommune, frivillighet, innbyggere og besøkende. Strategien peker ut en langsiktig og bærekraftig kurs for reisemålsutviklingen i Oppdal.

Besøksstrategien skal ivareta og styrke kulturelle, naturmessige, sosiale og økonomiske verdier samt opplevelseskvaliteter. Hovedkonklusjonene er tatt inn som et eget delmål i kommuneplanen. En sentral formulering hentet derfra er målet om «bærekraftig fritidsboligutvikling og besøksforvaltning».

Utdrag fra strategien som berører fritidsinnbyggerne:

  • Sikre at naturverdier og opplevelseskvaliteter ikke går tapt for kommende generasjoner, samtidig som planleggingen ikke er i konflikt med landbruksinteressene.
  • Videreutvikle og sikre fellesgoder som løype- og stinettverk (ski, sykkel og vandring) for å sikre attraktivitet for fastboende, fritidsinnbyggere og turister.
  • Misunnelse, mangel på kunnskap, frykt for konkurranse og endring kan være årsaker til friksjonene. Det er forbedringspotensialet for samarbeid, kommunikasjon og kunnskapsoverføring mellom:
    • Oppdal kommune og fritidsinnbyggere
    • fastboende og fritidsinnbyggere
  • Manglende samarbeidsstrukturer, rolle- og ansvarsavklaring kan resultere i motsetninger som forsinker gode initiativ og prosesser.
  • Det henvises til en «kompiskultur» hvor avgjørelser av strategisk og praktisk betydning, blir foretatt uten mulighet for medvirkning eller påvirkning fra storsamfunnet.
  • Lokaldemokratiet trues da involvering og medvirkning kompliseres i en kommune med stor vekst av fritidsinnbyggere. Disse krever stadig større innvirkning på beslutninger i næringslivet og kommunale prosesser. Fritidsinnbyggeren har ved å være deltidsinnbygger et stort eierskap til reisemålsutviklingen, og det mangler planer og konkrete tiltak for å utnytte dette som en ressurs i tiden fremover.
  • Kulturopplevelser og kulturtilbudet som samler fastboende, fritidsinnbyggere og turister er av stor verdi.
  • God og fremtidsrettet planlegging av infrastruktur for å tilgjengeliggjøre sentrumstilbud og aktiviteter for ulike brukere som dagsturisten, bobilturisten, fastboende og fritidsinnbyggere.
Besøksstrategi for Oppdal (pdf.)

Se flere artikler

Se alle artikler
11.06.2025
Protokoll fra årsmøtet 4. juni 2025

Takk til alle medlemmer og styret som møtte opp og gjorde sitt til at det ble en vellykket kveld.

Les mer
04.05.2025
ReMidt justerer regelverket for hytterenovasjon

Fra 1. juli endres regelverket slik at hytter og fritidsboliger som ligger langt fra vei eller har spesielt vanskelig adkomst, får redusert renovasjonsgebyr.

Les mer
01.05.2025
Årsmøteinnkalling 2025 i Oppdal Hytteforening

Invitasjon til digitalt årsmøte onsdag 4. juni, kl. 20.00.

Les mer

Bli medlem

Oppdal Hytteforening skal være en aktiv part i forhold til kommunen og politikerne. Vi skal snakke hytteeiernes sak, være en pressgruppe og en viktig ressurs for fritidsinnbyggerne i Oppdal. For å klare dette, må vi være mange sammen!

Kontakt oss

Fyll ut det digitale skjemaet slik at vi kan besvare deg fortest mulig

Takk! Meldingen din har blitt sendt
Ups! Noe gikk galt, vennligst prøv igjen..